4-7 oktober 2022 – European Nursing Congress ‘Future Proof Nursing’ 

Van 4 tot 7 oktober vond het European Nursing Congress 2022 plaats. Wat mooi om met zoveel gedreven collega’s bij elkaar te komen en kennis te delen! Het congres maakte duidelijk dat er een hoop mooie ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van verpleegkunde. Tegelijk werd ook duidelijk dat we voor grote vraagstukken staan als het gaat om toekomstbestendige verpleegkundige zorg, zoals bijvoorbeeld de tekorten, duurzaamheid, techonologie en financiering. Vraagstukken waar bij uitstek de verplegingswetenschapper een essentiële bijdrage in kan en moet leveren vanuit haar rollen.

Ook Verplegingswetenschap Nederland was aanwezig met een presentatie op dit internationale congres. De aanwezigen werden meegenomen in de totstandkoming van de Karakteristiek 2.0 en de rollen en competenties welke een verplegingswetenschapper nodig heeft om zich in het zorglandschap te kunnen profileren. 

We waren (gelukkig) niet de enige die op dit congres iets vertelde over de ontwikkelingen van verplegingswetenschappers. Ook in de presentaties ‘The clinical academic nurse: introduction and implementation of a novel function in Dutch hospitals’ (van Job Leenen, Linda Smulders en Lisa Suidman), ‘Development and implementation of Community of Practices in hospital care’ (van Heleen Westland, Barbara Botma en Judy Ammerlaan), ‘Academic career pathways for nurses – a key solution for nurse retention and quality of care’ (van Amber Boskma) en de rondetafelsessies ‘Establishing a sustainable research climate for nurses: challenges and opportunities’ (van Lisette Schoonhoven) en ‘Building an academic nursing community in an university hospital’ (van Anja Brunsveld-Reinders en Hilda Mekelenkamp) werd er gesproken over de verplegingswetenschapper. 

Inmiddels is er door de congrescommissie een slotverklaring geschreven met vijf kernpunten die noodzakelijk zijn voor toekomstbestendige verpleegkundige zorg. Hierin ligt een belangrijke rol voor ons!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *