ALV 12 april + leiderschapslezing

Graag nodigen we jullie uit voor de algemene ledenvergadering (ALV) op 12 april met aansluitend een bijeenkomst samen met leden van V&VN Wetenschap in Praktijk en Rho Chi at-Large Chapter over:

“Hoe ziet in ‘the boardroom’ en ‘at bedside’ verpleegkundig leiderschap eruit?” Shaun Cardiff en Pieterbas Lalleman zijn de sprekers op deze avond.

De ALV begint rond 18.00 uur en de avond over leiderschap start om 19.00 uur. Nadere informatie over de ALV volgt.V&VN Wetenschap in Praktijk, Alumnivereniging Verplegingswetenschap Nederland en Rho Chi-at-large Chapter organiseren, inclusief broodje, op donderdagavond 12 april 2018, van 18.30 tot 21.00 uur, de bijeenkomst over:

Hoe ziet in ‘the boardroom’ en ‘at bedside’ verpleegkundig leiderschap eruit?

Nu de wereld van managers krimpt met het vervangen van een middenkader door zelfsturende teams, wordt het begrip leiderschap steeds vaker gebruikt in relatie tot verpleegkunde en verpleegkundigen: “Verpleegkundigen moeten meer leiderschap tonen.” Het rolt gemakkelijk uit de mond van velen, evenals de bijvoeglijke naamwoorden die eraan gekoppeld worden, zoals coachend leiderschap. Maar, wat is leiderschap, en wat is bekend over leiderschap binnen de verpleegkunde?

Shaun Cardiff is (intensive care) verpleegkundige. Zijn specifieke interesses liggen bij persoonsgerichte en evidence based zorg, vakinhoudelijk- en klinisch leiderschap en het implementeren van veranderingen. In 2014 rondde hij zijn promotieonderzoek bij Ulster University af met een actieonderzoek naar persoonsgericht leiderschap en het ontwikkelen daarvan. Hierbij gaat het om hiërarchisch (toekomstig) leiderschap maar óók om het niet-hiërarchisch leiderschap van verpleegkundigen als vakinhoudelijk teamlid. De focus ligt op empowerment van verpleegkundigen in plaats van controle en beheersing.

 

Pieterbas Lalleman is verpleegkundige, bedrijfssocioloog en promoveerde vorig jaar op het thema klinisch leiderschap van verpleegkundig managers in Nederlandse en Amerikaanse ziekenhuizen. Hij houdt zich bezig met bestuursvraagstukken van bijvoorbeeld verpleegkundig adviesraden. Zijn centrale vraag ligt rondom ontwikkelvraagstukken van klinisch verpleegkundig leiderschap dat gericht is op het verbeteren van patiënten zorg. Momenteel zet hij onderzoekslijn op over het klinisch verpleegkundig leiderschap aan de frontline van de zorg.

 

Locatie: UMC Utrecht, Heidelberglaan 100, 3584 CX Utrecht
Lokaal: Descarteszaal
Accreditatie: Er zijn twee accreditatiepunten aangevraagd bij de registers V&V en VS
Aanmelden: KLIK HIER, deadline: 8 april 2018. Vol is vol.
Prijs:
– Gratis voor leden V&VN Wetenschap in Praktijk, Alumnivereniging en Rho Chi-at- large Chapter
– € 7,50 voor overige leden van V&VN; – € 5,– voor full time studenten
– €10, — voor niet-leden

Nadere informatie

De lezing heeft een interactief karakter met afwisselend een presentatie van de spreker en discussie onder het publiek met de sprekers. De volgende onderwerpen zullen aan bod komen:

  • exploratie van het begrip ‘verpleegkundig leiderschap’;
  • (het onderzoeken van) verpleegkundig leiderschap op meso- niveau (verpleegkundige managers);
  • (het onderzoeken van) verpleegkundig leiderschap op micro- niveau (de HBO verpleegkundigen werkzaam in de directe zorg).

Shaun CardiffPerson-Centred Leadership: A critical participatory action research study exploring and developing a new style of (clinical) nurse leadership. Proefschrift 2014.

Pieterbas LallemanLeadership as blended care: on daily work of nurse middle managers in hospitals. Proefschrift 2017

Agenda

18.30 uur Ontvangst met broodje
18.45 uur Korte inventarisatie over wensen en thema’s voor bijeenkomsten in de toekomst
19.00 uur Start workshop / netwerkavond Leiderschap
21.00 uur Afsluiting, met een drankje

Parkeren

U kunt tegen betaling parkeren in de parkeergarage van het UMC Utrecht.

Openbaar vervoer
Vanaf Centraal Station met de bus lijn 11 of 13 naar De Uithof/UMC Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *