Terugblik: Health Sciences Today

Op vrijdag 15 december waren Milou en Eline, als vertegenwoordigers van het bestuur van de AVN, sprekers bij de Health Sciences Today (HST)-lezing. De lezing droeg de titel ‘Verplegingswetenschapper – missie, mogelijkheden en uitdagingen in een veranderend zorglandschap’. Tijdens deze lezing stonden de rollen van de Karakteristiek centraal.

Voorafgaand aan de lezing hadden studenten de gelegenheid om vragen over de Karakteristiek in te dienen, waar we tijdens de lezing op ingingen. Janneke de Man, spreker en voormalig programmacoördinator, nam ons mee op een reis door haar loopbaan en benadrukte de uitdagingen waar verplegingswetenschappers voor staan. Een van de belangrijke inzichten die ze deelde was het belang van zelfreflectie. Het stellen van de vraag ‘Wat wil ik en waarom?’ helpt verplegingswetenschappers om vanuit intrinsieke motivatie verdere stappen te zetten in hun vakgebied. Soms zie je pas achteraf het verschil dat je hebt gemaakt.

Tevens werd tijdens de lezing duidelijk welke impact verplegingswetenschappers kunnen hebben in het veranderende zorglandschap. Het benadrukken van samenwerking met andere belanghebbenden en het tonen van de toegevoegde waarde zijn essentieel in de uitvoering van deze rollen. Dit vereist uitleg en geduld.

Een van de belangrijkste uitdagingen die werd benoemd, was het bundelen van krachten binnen het beroepsveld. Inclusie (vereniging) in plaats van exclusie, ook wanneer iemand een andere visie of werkgebied heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *