Symposium ‘De Zorg van de Toekomst’

Op 5 juni was ik al vroeg op pad naar het 3VW symposium met als thema “de zorg van de toekomst”. Gelukkig kwam ik uit Rotterdam, want deelnemers uit Amsterdam hadden een uitdaging om met de trein in Utrecht te komen. Dit symposium organiseren wij als alumnivereniging samen met Rho Chi-at-Large Chapter en V&VN Wetenschap in Praktijk. Deelnemers hadden dit jaar ook de mogelijkheid om online aan te sluiten.

De dag begon mooi met een inspirerende openingslezing van Evelyn Finnema (CNO) over empowerment en hoe dit te bereiken door anders te kijken, anders te denken en anders te doen. Hierin bracht Evelyn ook de karakteristiek van de verplegingswetenschapper mooi naar voren. Hugo Schalkwijk nam ons mee in de geschiedenis van de weg die wij afgelegd hebben om te komen tot de academisch verpleegkundige die wij nu zijn. De laatste keynote spreker, Lucien Engelen, liet ons inzien dat het belangrijk is om betrokken te zijn als verpleegkundigen bij technologische ontwikkelingen. Alleen hierdoor sluit zorgtechnologie goed aan bij de praktijk.

Daarna vond ik het lastig kiezen uit de verschillende workshops…. Wil ik nu meer weten over het behoud van de verpleegkundige (Ellen Bakker en Kim Verhaegh) of hoe ik techniek nu praktisch inzet in de zorg (Teatske van der Zijpp)? Eigenlijk ben ik ook wel benieuwd naar wat Heleen Westland te vertellen heeft over de academische werkplaats in de klinische praktijk. Ik ben toch gegaan voor mijn eerste keuze. Dat verpleegkundigen het vak verlaten om de werkdruk, salaris, onregelmatige diensten, is niet verrassent maar wat is de oplossing? Daar hebben we een mooie discussie met elkaar over gevoerd.

Het was inspirerend om zoveel verschillende mensen te ontmoeten die hetzelfde doel hebben namelijk; bruggen bouwen tussen wetenschap en praktijk.

Emerentia Grootscholten (lid organisatiecomité 3 VW symposium)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *